1.683 gösterim
20,28 viral puan

Zeytinburnu'ndan Van'a Uzanan Bir Başarı Öyküsü

Vanlı yatırımcı Barış Altaş ve Trabzonlu yatırımcı Bahri Örnek küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta geleceği gördü, yurtdışındaki modeli uyguladı, Türkiye’nin en büyük çiftliklerinde birini kurdu.
ismailcansiz 28.10.2017 saat 16:36
  1. 1.

    Hobi olarak başladığı ve kendi keçi peyniri ile yağı üretmek için başladığı hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye’nin ufkunu açan Mandıracı Sağde Yağ A.Ş.’nin sahipleri Barış Altaş İle Bahri Örnek 1000 küçük baş ve 500 adet büyükbaş hayvan ile ülkenin en büyük büyükbaş ve küçükbaş çiftliklerinde birini Van Erciş’de kurdu. Güne sabah 05.00’te başlayan ve günde 5 saat uykunun kendilerine yettiğini anlatan Altaş ve Örnek, yürüttükleri çalışmalarla Van Erciş’de yıllardır ihmal edilen küçükbaş ve büyükbaş yetiştiriciliğine dikkat çekmeyi başarmış, yetiştiriciliğe de saygın bir kimlik kazandırmıştır.

    Mandıracı Sağde Yağ A.Ş nin Kurucuları 1984 yılında vanda doğan Barış Altaş İle 1986 yılında istanbulda doğan Bahri Örnek bugün Türkiye’de modern küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sektörde tanınan isimlerden biri olmayı başarmışlardır ve türkiye genelinde bayilikler vereceklerdir.
  2. Gazetemize açıklamalarda bulunan ünlü işadamları Bahri Örnek ve Barış Altaş Avrupa’da 1000 ton hatta özel çiftliklerde 1200 litreye kadar bir keçiden süt elde edebiliyorsunuz. Bizim çiftliğimizdeki tüm sürü ortalaması 650 litre. Ama ufak bir seleksiyonla bu verimi 150 litre daha rahatlıkla arttırabiliriz. 2018 yılında seleksiyona gireceğimizi düşünüyorum. Toplam 1500 büyükbaş ve küçükbaş hayvanımız var. Türkiye’nin saanen keçi projesinde geç kaldığını düşünüyorum. Bu hayvanı ülkemizde çok rahat yetiştirebiliriz. Ekonomik olarak ineğe oranla üç kat daha fazla getirisi var. Tek bir şartı var ıslak edilmiş genetik yapısı düzgün hayvan olmalıdır. Bunu kafamıza yazmamız lazım. Genetik yapısı düzgün olmayan keçilerle bu işe başlarsanız başarısız olursunuz. Para kazanamazsınız. Keçi çok fazla yem seçmiyor. İnek gibi değil yediğini daha kolay sindirip süte çeviriyor. Bir birim yemi koyduğunuzda inekten 1 ton süt alırsak, aynı birim aynı yemi keçiye verdiğinizde 1200 litre süt elde edersiniz. İnek yediğini tam olarak sindiremez. Keçi yediğini daha iyi sindirir, yediği yemdeki proteinleri, vitaminleri vücuduna aktararak daha fazla süt ve daha kaliteli bir süt oluşmasını sağlıyor ve buda kaliteli yağ üretimini sağlıyor dedi.
  3. Şu an satışta olan Mandıracı markası nasıl doğdu?

    Bu kadar hayvanımız olunca, düşündük ki bir tane mandıra yapalım. Elde ettiğimiz sütü kendimiz işleyelim dedik. Böyle kalkıştık 3 ton kapasiteli bir mandıra kurduk. Bugün 30 ton süt işliyoruz. Ben de şaşırdım bu verime. Akılda kalmasını istediğimiz bir isim arayışına girdik. Ve sade bir isim olmasi icin mandıracı markası ortaya çıktı. Bu kadar ilgi çekeceğini düşünmemiştim. 1 yıldır peynir,yağ ve süt üretiyoruz. İlk yılı denemeyle geçti. 4’üncü ustada istediğimi lezzete ulaştık. İnsanlar karışık sütten yapılan peynire alışmış. Çeşite gitmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ercişte ilk şarküterimizi açtık. O şarküteride baharatlarımız da var. Diğer şarküterilerde de varız. Önümüzdeki günlerde büyük zincir marketlerle de görüşeceğiz.
  • Şu an haberi okuyan: 1 kişi var
  • Facebook: 1.294 gösterim

  • Toplam Viral: 1.299 gösterim
  • Toplam Seed: 83 gösterim
  • Toplam Direkt: 301 gösterim
  • Viral Puan: 20,28